Proces van koffieboon tot koffie

by Lars Tibben / posted on 18/07/2016

Koffie, het levenselixer dat wereldwijd door veel mensen gedronken wordt. Brazilië is echter veruit de grootste koffieproducent van Arabica koffiebonen en goed voor meer dan een derde van de totale productie ter wereld. Geen enkel land heeft zo’n impact op de koffiemarkt als Brazilië. Koffiemerk illy nodigde mij uit om een paar dagen in São Paulo te verblijven en het proces van dichtbij te mogen ervaren. Voordat we echter dieper ingaan op hoe koffie gemaakt wordt, is het misschien goed om te weten hoe illy eigenlijk in de koffie terecht geraakt is.

De eerste koffie in Europa
Ons verhaal begint in Trieste, Italië, waar ooit lang geleden de eerste lading koffie per boot in de haven binnen zeilde. De Hongaarse Francesco illy vond na de Eerste Wereldoorlog zijn weg naar dezelfde havenstad, waar hij de eerste moderne espressomachine creëert (de Illeta) en onder de naam illy een bedrijf startte. Van daaruit groeide het bedrijf uit tot één van de grootste koffieproducenten in de wereld.

Kwaliteit en duurzaamheid
Na al deze jaren is er veel veranderd in koffie, maar één ding dat voor illy in al deze jaren even belangrijk is gebleven is het nastreven van kwaliteit, zonder dat de rest van de wereld hieronder moet lijden. Eerlijkheid, daar begint het bij: tegenover de koffieboeren, maar ook tegenover de miljoenen mensen die hun koffie dagelijks drinken. illy groeit, dus is het belangrijk om na te streven dat de koffieboeren mee kunnen groeien. Zo zorg je er namelijk voor dat er een goede samenwerking ontstaat met de mensen die de kwaliteit van de bonen waarborgen.

Ook belangrijk is hoe je met de natuur omgaat. Koffiebonen komen uit de natuur, en kunnen niet bestaan zonder dat je goed voor de natuur zorgt. Dus daarom is het essentieel om binnen het proces zo respectvol mogelijk met deze natuur om te gaan.

Om deze redenen, maar ook omdat illy door de jaren heen alleen maar meer kennis vergaard heeft over koffie, staan hun bonen zo hoog in het vaandel. Toen wij met zijn allen die paar dagen in São Paulo verbleven, proefden we iedere keer weer hoe rijk en fluweelzacht de koffie smaakt.

Van boon tot in je kop
Maar hoe wordt die koffie nou eigenlijk gemaakt? Ik wist er vrij weinig naast dat de bonen geroosterd werden, maar om alle stappen binnen het proces te zien was speciaal en indrukwekkend. Het begint bij de vrucht: aan de planten zitten vaak tegelijkertijd rijpe en onrijpe vruchten, die apart van elkaar gepickt moeten worden. Dit gebeurt met de hand, een intensieve klus die heel lang duurt en kostbaar is.

Nadat de vruchten geplukt zijn, kun je op twee manieren de zaden uit de vrucht krijgen: door te wassen, of door ze te drogen. Bij het wassen worden de vruchten mechanisch verpulpt en daarna in met water gevulde kuipen ondergedompeld. Het drogen is een langer proces, en duurt dagen totdat de koffiebonen van hun schil ontdaan kunnen worden. Aan het eind van het proces blijft er echter bij beiden hetzelfde over: de ongeroosterde koffieboon. Hoe groter de boon, hoe hoger de prijs.

Uiteindelijk, als alle bonen geselecteerd zijn, worden ze gemelangeerd. Het melangeren van koffie is een kunst die moet leiden tot een harmonisch geheel: een balans waarbij de smaak van de koffie altijd hetzelfde blijft. Je wilt namelijk niet dat de ene keer de koffie verrukkelijk is, en op het andere moment de koffie minder lekker smaakt. Daarna wordt het in drie fases verbrandt, waarna het verpakt wordt en naar de schappen vertrekt.

www.illy.com

Schermafbeelding 2016-07-12 om 07.26.35

3x hotspots São Paulo

Tijdens deze trip kreeg ik de tijd om de stad te ontdekken en kwam op de mooiste plekken terecht. Mijn favoriete wijk in São Paulo is Jardins district. Hier zitten de leukste winkels en beste restaurants. Het lijkt een beetje op Soho in New York.

Tivoli Hotel
Zeer luxe hotel met ruime en comfortabele kamers. Het personeel is vriendelijk en het ontbijt is zeer goed en verzorgd. Het restaurant op de 23e verdieping van de sterrenchef biedt een fantastisch uitzicht in de avond.

D.O.M.
Absolute aanrader. Hier moet je een keer hebben gegeten. Dit restaurant van top Chef Alex Atala behoort namelijk tot de top-10 beste restaurants in de wereld.

Dalva e Dito
Dit restaurant ligt op een steenworp afstand van D.O.M. Het interieur ziet er geweldig uit en het eten is hier fantastisch en betaalbaar.


Tags:

Lars Tibben

Oprichter van The Urbanites en The Denim Daily. Naast deze twee online magazines runt Lars ook een content bureau, SEC Agency. Gespecialiseerd in het creëren van video content voor bedrijven.

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>