Mud Jeans: de broek die je kunt lenen

by Yoeri Khyrian Jonker / posted on 01/12/2014

Onder jeansdragers zijn er verschillende soorten mensen. Sommigen willen graag elke maand een nieuwe spijkerbroek kopen, anderen kiezen voor een driejarig contract met hun dry denim jeans en dragen niets anders. Voor de eerste categorie biedt Mud Jeans nu een leuke uitvinding: het leasen van een spijkerbroek. Het idee kwam van Nederlander Bert van Son, die met zijn merk Mud Jeans al sinds 2008 probeert jeans steeds vriendelijker voor het milieu te maken.

De eerste stappen begonnen bij het produceren van de spijkerbroeken met biologisch katoen, dit in Fairtrade fabrieken. De volgende stap was om het leren labeltje en de polyester etiketten te vervangen door het printen met ecologisch inkt, zodat de jeans makkelijker gerecycled kunnen worden. Nu, met het mogelijk maken van het leasen van een spijkerbroek, is de cirkel rond. De spijkerbroek blijft van het bedrijf, maar jij kan hem voor een jaar lenen en daarna teruggeven, of tussendoor omruilen voor een ander model. Voor 20 euro instapkosten kun je al een broek leasen, waarna je €5,95 per maand betaalt voor 12 maanden. In de tussentijd kun je voor 10 euro ruilen van model, waaronder ook hun nieuwe dry denim model. Aan het einde van die 12 maanden kun je hem dan houden, de broek terugsturen of nogmaals te switchen.

Het idee lijkt op een grotere trend die we de laatste tijd vaker zien, waar eigendom steeds minder belangrijk wordt. Zo huren we al huizen, kunst, auto’s, zijn er dingen als Netflix waar je per maand een klein bedrag betaalt om toegang te hebben op een groot assortiment van films en series. Waarom zou het dus ook niet werken voor jeans? Bekijk hieronder trouwens een leuk filmpje van hoe model Hannelore Knuts een in hun winkel in Gent een jeans least, dan zie je meteen ook hoe dat gaat!

[embedvideo id=”1AIGih_aOxI” website=”youtube”]

 


Tags: , , , , , , , , , ,

Yoeri Khyrian Jonker

Ik wilde op mijn 7e pottenbakker worden. Helaas bleek dat een beetje te ambitieus, dus heb ik gesettled voor een leven als journalist en fotograaf. Loser die ik ben...

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>