Duurzaam verfproces voor denim ontdekt in Texas

by Lars Tibben / posted on 27/11/2017

Een nieuw verfproces voor denim kan het gebruik van water en energie met meer dan 90 procent terugdringen ten opzichte van het traditionele indigo-verfproces.

Indigo Mills Design

Het gaat om een techniek waarbij denim wordt geverfd met behulp van schuim. Het verven van textiel en garen met schuim gebeurt al langer, maar werd tot nu niet toegepast in de jeansindustrie, omdat indigoverf moet reageren met zuurstof om zich vast te zetten in de stof.

De IndigoZero-technologie werd gepresenteerd door producent Indigo Mill Designs (IMD) en ontwikkeld aan de Texas Tech University. De nieuwe techniek leidt volgens IMD tot een energie- en waterbesparing van meer dan 90 procent. Daarnaast zijn voor hetzelfde resultaat minder chemicaliën nodig ten opzichte van conventionele indigoverfprocessen.

Minder overproductie

Indigo, de kleur die wordt gebruikt om jeansstof de typische blauwe kleur te geven, is een van de oudste bekende kleurstoffen. De kleurstof zelf is duurzaam en zelfs veilig om te worden gebruikt in voeding. Het verven van textiel met indigo krijgt echter veel kritiek omdat er bijzonder veel spoelwater nodig is om tot het vereiste resultaat te komen.

Volgens IMD zou de nieuwe technologie het voor textielfabrieken ook mogelijk maken om veel kleinere hoeveelheden te produceren in vergelijking met de conventionele processen. Dat zou overproductie tegengaan.

IMD gaat met enkele early adopters van de technologie, waaronder de jeansmerken Wrangler en Lee, werken aan de bouw van machines die dit nieuwe proces kunnen uitvoeren.

bron: www.mo.be

Tags:

Lars Tibben

Oprichter van The Urbanites en The Denim Daily. Naast deze twee online magazines runt Lars ook een content bureau, SEC Agency. Gespecialiseerd in het creëren van video content voor bedrijven.

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>