Interview met Kris Kross Amsterdam

by Yoeri Khyrian Jonker / posted on 09/07/2016

Kris Kross Amsterdam is onder DJ-end Nederland toch het boegbeeld van hoe jeugdigheid niets met leeftijd te maken heeft. De ondeugende rework en video van hun hitsingle ‘SEX’ draait op volle toeren over de hele wereld, van Nederland tot Hong Kong, en met hun Desperado Tour gaan ze zelf nu heel Nederland af, waar ieder feestje binnen minuten uitverkocht is.

Noem het instinct – of gewoonweg koppigheid – maar Yuki Kempees (28), Jordy Huisman (31) en Sander Huisman (35) wisten al vroeg dat wat er in de DJ scene destijds gespeeld werd niet voor hen was. Waar heel Nederland enkel keuze had tussen dance, industrial en house, misten de jongens feestjes waar je ook kon genieten van R&B, soul, hiphop en trap. Dus wat doe je dan? “Het was niet onze eerste DJ klus, maar wel onze eerste keer als Kris Kross Amsterdam toen we die avond in Club Up voor 250 man draaiden. We begonnen onze eigen avonden eigenlijk omdat we simpelweg onze favoriete muziek misten in de club scene. Dat een klein feestje voor 250 vrienden zou uitgroeien tot wat het nu is, hadden we nooit verwacht, maar we zijn heel dankbaar voor wat er momenteel allemaal gebeurd. Soms kijken we elkaar weleens aan en realiseren we ons dat dit alles begon als een feestje voor onze vrienden.’

De muziekscene is sterk veranderd sinds jullie begonnen zijn met draaien, mede dankzij jullie. Als we het dan toch hebben over muziek van toen en nu: wat is jullie mening over de richting waar muziek nu ingaat?

In Amsterdam is het inderdaad duidelijk zichtbaar dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden – een verschuiving waar wij ons deel van voelen. Toen we vijf jaar geleden begonnen waren er op een dancefestival misschien hooguit één of twee urban podia en als je geluk had een cross-over eclectic podium, maar daar hield het wel mee op. Tegenwoordig zien we dat het merendeel van de festivals toch kiest voor eclectische podia en programmering. Wij geloven dat de reden achter waarom dance acts steeds meer versmelten met live acts is omdat het publiek zelf steeds meer op zoek is naar iets spontaans. Het simpelweg afspelen van een goede set is niet meer voldoende: het publiek is veeleisender geworden. Er moet interactie en betrokkenheid zijn. Dat de sfeer verandert van een mono- naar een multi-beleving. Het optreden van een DJ moet ook weer echt een optreden worden, althans, in ons genre.

Iedereen vraagt dit waarschijnlijk, maar waar luisteren jullie eigenlijk zelf naar?

Op dit moment gaat er weinig boven Drake; die is echt aan het murderen. Hij weet ons iedere keer weer te verrassen met lekkere nummers en naar de top van de hitcharts te klimmen. ‘Views’ is dus nu wel een beetje HET album.

Jullie waren laatst ook een radioshow begonnen en brengen op Soundcloud ook hele lekkere mixes uit. Hoe is dit anders dan jullie soundcloud mixes en wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Haha, eigenlijk zijn we alweer van die radioshow afgestapt en teruggegaan naar het uitbrengen van mixes op Soundcloud. Toen we begonnen waren het alleen maar mixtapes en onze fans van het eerste uur kennen ons daar ook van. Onze tapes zijn echter wel rustiger dan onze live sets, en het blijkt soms moeilijker om daar tracks voor te vinden omdat we niet zo makkelijk nummers vinden die bij ons passen. Daarom maken we ook om de maand een nieuwe tape, in plaats van elke maand een nieuwe. Zo kunnen we verassend blijven.

Drie maanden geleden kwam jullie video voor ‘SEX’ uit, waarin jullie allemaal seksueel getinte opmerkingen letterlijk uitbeelden in een leslokaal. Hoe zijn jullie op het concept gekomen en hoe is het om nu jullie eigen video te hebben?

Dit idee kwam vanuit onze Amerikaanse vrienden in LA. Chris Campbell, een jonge regisseur, heeft de clip on a low budget geschoten. Voor ons was het een hele aparte ervaring: wij vlogen naar LA, maar zonder een goed beeld van hoe de video eruit zou komen te zien. We hadden palmbomen, schaars geklede vrouwen en dure auto’s verwacht, en uiteindelijk vertelde hij ons dat we op een plastic zalm zouden slaan. Dan kijk je iemand wel raar aan. Maar toen ze begonnen met schieten hadden we meteen door hoe vet de clip zou worden. Wij zijn er erg trots op, want hij is zo anders dan wat je normaal zou verwachten.

Mei was voor jullie een drukke maand vol nieuwe releases. Wat kunnen we verwachten voor de rest van 2016?

We hebben een aantal nieuwe nummers klaarliggen, maar omdat ‘SEX’ nog steeds aan het lopen is – op dit moment neemt hij de USA over en ook in de UK is hij in de chart binnengekomen op No8 – moeten we nog even geduldig wachten. Maar we staan te popelen om ons nieuwe nummer uit te brengen! Als tussendoortje hebben we wat remixen gemaakt van toffe acts als DVBBS, maar we hebben zo het idee dat ons nieuwe nummers zeker weer iets los gaan maken.

SPEEDROUND

Favoriete kledingmerken?

Adidas, Acne, Levi’s en Wonhunderd.

Favoriete hotspots?

Wolfje, Brix, Marktkantine en Social club.

Favoriete mensen?

Onze helden van Spinnin Records. Spinnin voelt echt als onze muzikale familie. Alle neuzen staan in dezelfde richting, en zonder hen was dit nooit mogelijk geweest.

Jullie helden?

Michael Jackson, John Mayer, Obama.

Favoriete Instagram feeds?

@lizzyvdligt

@thefatjewish

@desperadosnl


Tags: ,

Yoeri Khyrian Jonker

Ik wilde op mijn 7e pottenbakker worden. Helaas bleek dat een beetje te ambitieus, dus heb ik gesettled voor een leven als journalist en fotograaf. Loser die ik ben...

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>