Interview met de mannen van Art Comes First

by Yoeri Khyrian Jonker / posted on 10/04/2016

Er zijn mensen op deze wereld die alles tot een kunst kunnen verheven. Ze zijn de echte smaakmakers, met een eigenzinnige stijl en geweldige muzieksmaak, een jaloersmakend en inspirerende instagram feed en zoveel stempels in hun paspoort dat het lijkt alsof ze ze verzamelen. Sam Lambert is zonder twijfel zo’n smaakmaker.

Op zijn dertiende verliet Lambert zijn geboorteland Angola om over de hele wereld te reizen. Na een studie electrotechniek in Portugal verhuisde hij naar London om fotografie te studeren. Hier ontmoette hij Shaka Maidoh, met wie hij jaren later Art Comes First oprichtte.

De Ontmoeting
“Shaka en ik hebben elkaar ontmoet op een feestje. We werden geintroduceerd door een wederzijdse vriend en raakten aan de praat. Omdat we beiden in dezelfde buurt woonden begonnen we steeds meer met elkaar om te gaan,” vertelt Lambert over zijn eerste ontmoeting met Maidoh. “Tijdens deze gesprekken kwamen we al snel erachter dat we naar dezelfde markten en plekken gingen. We haalden ook inspiratie uit dezelfde dingen. Het viel me op dat we eigenlijk alles op dezelfde manier benaderden: dat het niet om hype of geld gaat, maar juist om de inspiratie en kunst.”

Geboorte van Art Comes First
Na een paar jaar in London gewoond te hebben, besloot Lambert om samen met zijn vriendin naar Zweden te verhuizen. Hier begon hij zijn eigen winkel, genaamd ‘Uniqo Y Solo’. Ondanks de afstand bleven Maidoh en Lambert hele goede vrienden, en zagen ze elkaar iedere maand om aan een speciaal project te werken.

“Toen ik naar Zweden verhuisde, kwam Shaka iedere maand langs om aan wat projecten te werken. We begonnen eerst aan een boek over onze liefde voor fotografie, zwart & wit beelden en goede kleermakerschap. Dit wilde we “Art Comes First” noemen, omdat we die expressie vaak gebruikten. Tijdens het maken van dat boek werd het al snel duidelijk dat dit het testament zou worden voor onze tegenbeweging.”

Who Fathers Your Thoughts / AW2016
Art Comes First begon klein: een kledingstuk hier, een kunstprojectje daar. Maar met ieder project werd hun groep van volgelingen groter en groter. Na meerdere collecties en tentoonstellingen, besloten ze voor hun nieuwe herfst/winter collectie de twee te combineren.

“Voor onze nieuwe exhibitie in London hebben we samengewerkt met een Camila Falquez. Het idee was om de nieuwe jeugdcultuur te fotograferen in onze nieuwe herfst/winter collectie. Omdat zij in New York woonde, besloten we daarom om dit project daar te schieten. Maar des te meer we over het project begonnen na te denken, wisten we dat we het omgekeerd wilde doen. In plaats van deze nieuwe inspirerende generatie te documenteren, besloten we te kijken naar wie de vader was van onze inspiraties. Dat is ook de reden waarom we de shoot in Senegal gedaan hebben en de tentoonstelling ‘Who Fathers Your Thoughts’ heet.”

Samenwerking met Denham en Fred Perry
Naast een tentoonstelling in London, een nieuwe collectie en lezingen over de hele wereld werkt het duo ook nog eens samen met merken als Fred Perry en Denham. Volgens Lambert en Maidoh was het iets dat er al lang aan zat te komen: “We zijn al lang bevriend met Liam Maher van Denham, dus deze samenwerking gebeurde eigenlijk heel organisch.

Ik heb het gevoel dat zowel Denham en Fred Perry vertegenwoordigen waar wij voor staan, omdat alles wat wij doen te maken heeft met vakmanschap en cultuur. Denham vertegenwoordigt die vakmanschap, en Fred Perry het culturele aspect.”

De toekomst
“We zijn op dit moment bezig met een muziekproject, samen met de vrienden en artiesten die ons inspireren. We hebben al wat interessante mensen kunnen regelen hiervoor: Hypnotic Brass Assemble, The Bullet, Mike Flow van Dead Prez/ Het gaat vooral interessant worden hoe deze vele inspiraties allemaal bij elkaar komen op dit project.”


Tags:

Yoeri Khyrian Jonker

Ik wilde op mijn 7e pottenbakker worden. Helaas bleek dat een beetje te ambitieus, dus heb ik gesettled voor een leven als journalist en fotograaf. Loser die ik ben...

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>