Interview met de boys van Pig & Hen

by Yoeri Khyrian Jonker / posted on 09/07/2016

Onze geschiedenis met de armband reikt terug tot voor de jaartelling, waar onze voorvaderen provisorisch stenen, schelpen en zelfs botten bij elkaar raagden om verenigd te worden met hun spirit animals ter bescherming tegen kwade geesten. Egyptenaren werden ermee begraven, hopend dat de goden hun grootsheid zouden accepteren. In de Tweede Wereldoorlog droegen Amerikaanse soldaten ID-armbanden ter identificatie, iets dat later overgenomen werd door rocksterren en andere rebelse, gure types als ode aan deze helden.

Het verhaal van Pig & Hen, een Amsterdams armbandenmerk opgericht door Dominic Bakker en Rutger Versluis in 2013, begint echter bij een andere soort held dan je aanvankelijk zou verwachten: de schipper. Volgens de oude scheepsvaart folklore was het goed geluk om een varken en haan op je lichaam te tatoeëren, omdat dit vaak de enige overlevenden waren als een schip ten zinken kwam. Weef deze heroïsche mythe samen met de kwaliteit en ingenuiteit van touwvlechting, en je hebt de basis voor een succesrecept.

Ondanks dat verhaalvertelling een essentieel deel is van het merk, legt mede-oprichter Rutger Versluis uit dat Pig & Hen toch begonnen is vanuit het product: “Dominic en ik werkten vroeger in een winkel op Schiphol en zijn na die tijd goede vrienden gebleven. Toen ik uiteindelijk de kans kreeg om agent te worden voor Matinique, was er ook de mogelijkheid om iets voor onszelf te beginnen. Dominic zeilde graag en was aan boord weleens bezig met het maken van armbanden. Toen waren dit nog hele dunne touwtjes met een knoop erin: een simpele versie van wat we nu hebben, maar wel cool. Toen hij er ook één voor mij maakte en we beiden merkten dat andere mensen ook heel enthousiast erover waren, begon het idee te dagen dat we hier misschien wel een heel goed merk mee konden beginnen.”

Met een bescheiden collectie van 16 stijlen en een sterke branding kregen ze al snel de aandacht van smaakmakers binnen de Amsterdamse modewereld. De eerstvolgende editie van de Modefabriek huurde ze een stand, kleedde deze aan met oude props en schreven ze hun eerste accounts. “Toen we maandag terug naar huis reden, begon ik te tellen en merkte dat we opeens 40 accounts rijker waren,” blikt Dominic met enthousiasme terug. “En allemaal goede winkels, zoals COEF en Mensroom. Vooral in het midden van een financiële crisis was dat best iets waar we van stonden te kijken!”

Wat volgde was paniek. Ze wisten dat er geen ruimte was om te leren van fouten. Alles moest perfect gaan. “We zijn die dinsdag gaan kijken naar een pand, donderdag hadden we getekend en zaterdag was de verhuizing. De maandag daaropvolgend stonden twee jongens aan de deur om ons te helpen met het maken van de armbanden.”

Twee jaar later is dit aantal gegroeid naar 30 werknemers en is het soms lastig om het aantal orders bij te benen. Zo was er op de ochtend van het interview een spoedvergadering, zowel over hoe ze zichzelf beter konden voorbereiden op de rest van het jaar, maar ook over de nieuwe collectie. Het eerste model is al bekend: de ‘Whisky Willy’. Iedere armband van Pig & Hen heeft zijn eigen verhaal, zo ook deze armband: “Whisky Willy is een ruige man die de avond ervoor zoveel kan drinken als hij wilt en uiteindelijk de dag daarna weer gewoon aan het werk kan. Hij is het broertje van de ‘Rum Ron’, die overigens degene is die de drank aan boord stookt.”

“We willen met onze nieuwe lijn iets maken waar we verder kunnen gaan in kwaliteit en materiaal.”

Naast focus op een nieuwe collectie, staan de heren ook op het punt om een nieuw premium sub label uit te brengen. Dezelfde armbanden, maar beter van kwaliteit, gericht op de nieuwe smaakmakers van de modewereld. Een merk van deze tijd, aldus Dominic: “Toen we begonnen waren het de echte toonsetters die de armbanden kochten, en we zijn superblij dat iedereen het nu omarmt. Maar we willen met deze nieuwe lijn iets maken waar we verder kunnen gaan in kwaliteit, andere materialen, fijner geweven. Er wordt ook zilver verwerkt in de armbanden. Daarnaast willen we ook minder de focus leggen op seizoenen en ons meer richten op wat er op het moment speelt: timing gericht.”


Tags: ,

Yoeri Khyrian Jonker

Ik wilde op mijn 7e pottenbakker worden. Helaas bleek dat een beetje te ambitieus, dus heb ik gesettled voor een leven als journalist en fotograaf. Loser die ik ben...

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>