Interview Hans Van den Bergh: The Masterplan Agency

by Lars Tibben / posted on 06/03/2017

Na een aantal jaren in loondienst als account-manager gewerkt te hebben heeft Hans Van den Bergh in december 2016 mode-agentschap The Masterplan Agency uit Antwerpen overgenomen en is hij daarmee verantwoordelijk voor een aantal van de hipste merken in België zoals Elvine, Arte, Legends en Ontour.

Wij spraken met hem over zijn werk, toekomst en favoriete plekjes.

Kan je uitleggen wat je als mode-agent precies doet?
Als agent ben je tussenpersoon in het verkoopproces tussen buitenlandse merken en retailers uit je plaatselijke markt. Je zorgt ervoor dat die buitenlandse merken via jouw netwerk op de best mogelijke manier in jouw markt worden verkocht. Je hebt de exclusiviteit over verkoop van de merken in jou agentschap, hierdoor is het belangrijk dat je een langetermijnvisie hanteert daar enkel jij verantwoordelijk bent voor het al dan niet slagen van dit proces. De meeste merken verdeel ik in de BELUX markt, recent ook met verkoop van een merk voor BENELUX gestart.

Hoe ben je hierin gerold?
Een paar jaren geleden via een vriend die een modeagentuur had en me vroeg of ik zijn team wilde versterken. Hij had coole merken in portefeuille en bovendien werkte er nog een andere goede vriend van mij. Ik moest hier dus niet lang over nadenken 🙂

Wat zijn je doelen nu je zelf aan het roer staat van een agentschap?
The Masterplan Agency op een gezonde manier verder uitbouwen met merken die ik zelf mooi vind. Fashion is sowieso een super leuke sector, dit in combinatie met fijne mensen om je heen en mooie commerciele merken maakt het echt erg aangenaam.

Op basis van welke criteria stel je je merkenpakket samen?
Zoals ik reeds aangaf probeer ik te werken met merken die ik zelf echt leuk vind. Je voelt het eigenlijk meteen of je affiniteit met een product hebt of niet. Uiteraard zijn commercialiteit, look & feel, timing, service, prijs, marge etc. ook zeer belangrijk.

Waar vind je en hoe benader je de merken waar je mee samen wil werken?
Ik bezoek modebeurzen -waar we staan met onze eigen merken- en daar onderhouden we contact met eigen klanten en leggen we verder contact met prospects. Er staan uiteraard ook veel andere merken waar je de eerste stappen tot een samenwerking kunt zetten. Verder gebeurt het dat merken zelf contact zoeken, dit kan op basis van je huidige merken pakket waar zij graag in worden opgenomen. Merken worden ook soms via via aangebracht dmv tussenpersonen. Een goed internationaal netwerk is key in onze sector.

Hoe ziet je dag er meestal uit?
Ik heb wekelijks mijn vaste dag op kantoor waar ik mijn planning maak en administratie doe. De rest van de week ben ik zoveel mogelijk op de baan om klanten te bezoeken. Dit is een combinatie van prospecteren van nieuwe winkels en opvolgen van verkoop bij bestaande klanten.

Wat zijn je grootste uitdagingen als agent?
Een juiste balans vinden in een steeds veranderlijke markt. Dit door te anticiperen op de markt, opkomende trends aanvoelen en snel reageren. We zijn dikwijls afhankelijk van externe factoren (koopgedrag eindconsument, faillisementen retailers, klimaat, enz)

2017 is net begonnen en je eerste collecties zijn\worden uitgeleverd, waar ben je het meest trots op? Welke merken gaan we zien groeien het komende jaar?

Elvine is prijs technisch ongelooflijk sterk en verkopen we al enkele jaren met succes. Door de opmars van de cleane, degelijke Scandinavische looks verwacht ik hier erg veel van.

Legends wordt nu voor de zomer van 2017 voor de eerste keer uitgeleverd.  Eveneens Scandinavische herenmode. Zeer scherpe prijzen en de juiste look en feel, erg blij mee!

Arte Antwerp is een Belgisch (Antwerps) premium menswear label,  beïnvloed door muziek, design en architectuur. Werden een paar maanden geleden nog vernoemd door wereldberoemde HIGHSNOBIETY als to follow brand in 2017. Keep your eye on this one 🙂

Op SEEK in Berlijn kwam ik de jongens van Ontour NL tegen, hiermee ga ik ook aan de slag vanaf AW17. Het is een merk dat mooi aansluit bij de rest van het merkenpakket. Bovendien gebeurt de productie in Italie en Portugal waardoor ze in hun segment prijs/kwaliteit erg interessant zijn.

Verder zijn mijn accessoire merken zoals Renard horloges en Qnoop socks ook gewoon sterk in hun genre, dit geeft wat extra body aan het agentschap.

Wat zijn de winkels in België waar mensen echt eens moeten kijken?
Haha altijd gevaarlijk om hier uitspraken over te doen 🙂 Nee we leggen mooie merken in kwalitatieve winkels, er zijn dus zeker verschillende mooie goede winkels in de BENELUX. Als ik echt puur persoonlijk naar concept en merken pakket kijk vind ik de volgende stores zeker de moeite:

België:

  • Sint Vincents Antwerpen
  • Centreville store Brussel
  • GOTS Luik
  • Rewind Gent

Luxemburg:

  • Honey mustard

Nederland:

  • The Pelican Studio Amsterdam
  • Afura Amsterdam
  • Tenue de Nîmes Amsterdam
  • Nen Xavier Rotterdam
  • Labels Sittard

Nog andere hotspots?
Ik was laatst in het WATT gebouw te Antwerpen. WATT staat voor working apart, thinking together. Je kan er je eigen kantoor onderbrengen, verder verzorgt Coffeelabs er de lunch in een prachtig mooie ruimte. Op zondag lunch ik doodgraag bij Dancing Chocolat te Antwerpen, no nonsense café/restaurant waar je met een goed boek en een tas koffie gemakkelijk de hele namiddag kunt doorbrengen. Voor lunch in Amsterdam moet je echt naar Brandstof! Heerlijk gezonde sandwiches (die met zalm is top of the league :-)) Gelegen op de hoek van de Marnixstraat en de Rozengracht. Om te chillen in Amsterdam moet je in de zomer naar Waterkant, leuke ongedwongen sfeer met zicht op het water. Is geïnspireerd op een stukje strand “Paramaribo” te Suriname, je kan hier zonnen, eten, drinken, dansen etc..

Volg The Masterplan op Instagram @the_masterplan_agency of neem een kijkje op hun website www.themasterplan.be


Tags:

Lars Tibben

Oprichter van The Urbanites en The Denim Daily. Naast deze twee online magazines runt Lars ook een content bureau, SEC Agency. Gespecialiseerd in het creëren van video content voor bedrijven.

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>