INDIGO PEOPLE

by Lars Tibben / posted on 27/02/2014

In de westerse consumptiemaatschappij waarin producten op een steeds snellere, goedkopere en machinale manier gefabriceerd dienen te worden, dreigt authentiek handwerk te verdwijnen en ambachtslieden uit te sterven. Tegelijkertijd groeit er bij een groep bewuste consumenten de waardering voor ambachtelijke producten.

Tijdens een reis naar het Verre Oosten ontmoetten de oprichters van Indigo People groepen ambachtslieden die al generaties lang katoen verwerken. Ze spinnen het ruwe katoen tot weefgarens en verven ze vervolgens in natuurlijke indigo op een traditionele methode. Deze indigoblauwe garens worden daarna handmatig geweven tot textiel dat uitermate geschikt is voor sjaals en heeft een ruwe schoonheid die tijdloos is.

6A84B3AD-0D89-433E-90A8-D4631E514748

Indigo People werkt met verschillende groeperingen die ieder een eigen specialisme hebben in weeftechniek zoals ‘ikat’, ‘open weave’ en ‘4-grill’. Kleine oneffenheden kunnen ontstaan tijdens deze wijze van produceren; de schoonheid van deze imperfecties geeft ieder product een uniek karakter.

FB886E63-0AAC-48B8-9036-62B4D4607342

Het basismateriaal bestaat uit ongebleekt en onbewerkt katoen. Het ruwe katoen wordt handmatig gesponnen, dat resulteert in oneffenheden in de garens. Deze kleine imperfecties in de weefgarens geven het eindproduct een natuurlijk tevens stoer uiterlijk. Naarmate de sjaals vaker gedragen worden, worden de katoenvezels meer flexibel en voelen ze steeds zachter aan. In sommige producten wordt het katoen gecombineerd met zijde om het draagcomfort verder te vergroten en het product een subtiele glans te geven.

876ECFA6-F21D-41BD-ABA6-1E104058DCF5

Indigo People is ontstaan uit liefde voor het traditionele vakmanschap en natuurlijke indigo.  De merknaam is een eerbetoon aan vaklieden die hun traditie in stand houden en aan mensen met een grote affectie voor ambacht. Met authentiek handwerk en hedendaags design creëert Indigo People een unieke collectie sjaals die een brug vormt tussen ambachtslieden en indigoliefhebbers.

FFFA463C-9F98-4200-AEF4-1C64171ED1C5


Tags:

Lars Tibben

Oprichter van The Urbanites en The Denim Daily. Naast deze twee online magazines runt Lars ook een content bureau, SEC Agency. Gespecialiseerd in het creëren van video content voor bedrijven.

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>