In gesprek met Par Lundqvist; Co-founder/creative director van Neuw Denim

by Lars Tibben / posted on 02/06/2017

Neuw denim is een van de snelst opkomende denim merken van het moment. Stijlvolle moderne jeans en tops met een knipoog naar het verleden en de (rock) muziek industrie. Elke jeansliefhebber kan zien dat Neuw denim het goed doet en een groot deel van dat succes is te danken aan de visie van oprichter en creatief hoofd Par Lundqvist.

We spraken Par een dag nadat hij naar Amsterdam gevlogen was voor de Kingpins Show. Met een lichte jetlag maar een frisse blik in zijn ogen stond hij ons te woord in de showroom van zijn agent in België, Selfedge.

Hoe is je liefde voor jeans en denim ontstaan; wat heeft je doen besluiten om een carrière in denim te maken?

Ik wilde vroeger altijd een skateboarder worden, daarna een punkrocker maar uiteindelijk ben ik rechten gaan studeren in Stockholm waar ik vlakbij woonde. Ik merkte al vrij snel dat ik voor mijn gevoel veel moest leren maar dat het eigenlijk allemaal nergens over ging, of dat het mij in ieder geval niet interesseerde. Ik werkte inmiddels ook in een kledingwinkel waar we ook jeans verkochten. Ik was, en ben nog steeds, een hele grote muziek liefhebber en kenner en met name in die tijd identificeerde ik me heel hard met de stijl die de muziekanten zich aanmeten. Zoals vandaag de dag nog steeds het geval is droegen die vrijwel allemaal jeans.

Toen ik door die voorbeelden ook steeds meer jeans ging dragen ben ik er ook steeds meer onderzoek naar gaan doen. Alles van het product sprak me heel erg aan; de stoffen, de afwerking en de geschiedenis. Ik was niet meer te stoppen, ik wilde er gewoon alles van weten en alles voelen en ervaren. Inmiddels heb ik een jeans collectie van meer dan 3000 vintage denims!

Hoe komt een Zweedse gast terecht als de creatieve kracht achter een Australisch denim merk met een Nederlandse klinkende naam?

Toen ik dus zo bezig was met het onderzoek naar denim heb ik op een gegeven moment ook besloten om er verder in te gaan. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ik heb bij Lee gesolliciteerd voor Jeans-ontwikkeling. Ik had helemaal geen ervaring maar ik had een top interview! Ze vroegen aan me of ik een collectie kon samen stellen met stoffen uit verschillende Mills en ik heb gewoon “JA” gezegd. “Oké!”, zeiden ze “je bent aangenomen! Je moet wel naar Brussel verhuizen, dicht bij ons hoofdkantoor.” Zo ben ik dus in Brussel terecht gekomen.

Ondanks mijn onervarenheid ging mijn job wel goed. Ik leerde een patronen maker kennen en we hebben samen de hele wereld afgereisd om verschillende jeansfabrieken te bezoeken en hun stoffen te testen.

Als we zaten te wachten op het testproces verveelde we ons eigenlijk altijd een beetje. Maar op een gegeven moment had ik een leuk idee. Ik had bijna 3000 jeans in mijn archief maar ik droeg ze eigenlijk bijna nooit. Ik vond de stof geweldig maar de cut was veel te ouderwets en cowboy achtig, dat paste natuurlijk niet bij mijn rockstar look. Tijdens een van de wachtsessies heb ik samen met Raymond (de patronen maker) een oude jeans van mij helemaal open gemaakt, opnieuw uitgesneden en weer terug in elkaar gezet zoals ik hem wilde, dat was fantastisch!

Vanaf dat moment ben ik dat elke trip gaan doen en ik heb altijd gezegd, als ik iets voor mezelf begin dan wil ik dat het zoiets als dit is, dit is mijn passie, van iets ouds iets nieuws en moderns maken.

Toen ik hier achter kwam woonde ik in de Nieuwlandstraat in Brussel. De uiteindelijke naam van Neuw is daar dus eigenlijk van afgeleid, gewoon de plek van de conceptie, het enige probleem was de uitspraak voor non-nederlanders, dus die hebben we aangepast. Ik wist dus wat ik wilde, ik moest alleen wachten op een kans.

Nou die kans kwam een paar jaar later toen ik van een stel Australische vrienden -Steve en Rich- van me uitgenodigd werd om met hun een eigen merk op te richten. Ik had het met ze gehad over mijn ideeën en ze waren zeer enthousiast. Toen ik mijn vriendin heb kunnen overtuigen om naar Australië te verhuizen zijn we erheen gevlogen en een hoop spannende momenten later (het was immers allemaal met ons eigen geld) is Neuw geboren. Dat is inmiddels dik 7 jaar geleden!

De Filosofie van Neuw is dus “vintage revision”, hoe zie je dat terug in de collectie?

Natuurlijk ze je dingen terug in onze producten die terugvallen op vintage of klassieke jeans afwerkingen maar ik wilde het niet flauw maken. Bij Neuw zit alles in kleine details die leuk zijn voor onze klanten om zelf te ontdekken. Het is toch cool als je iets gekocht hebt en je ontdekt er steeds weer iets nieuws aan?

De filosofie van het bedrijf zit veel meer in de attitude. Ik laat me niet alleen inspireren door vintage jeans maar meer door muziek, schrijvers en geschiedenis. Ik houd heel erg van de iconografie van verschillende subculturen, dat kan punk zijn maar ook de gemeenschap van oorlogsveteranen of hippies. Dat werkt allemaal mee, een aantal van onze modellen zijn zelfs naar bepaalde bekende rocksterren vernoemd en de fit gebaseerd op de cut die die mensen hebben grootgemaakt. Maar opnieuw, het moet niet flauw worden, ze zijn er op gebaseerd maar het is geen kopie.

Ik probeer kleine details of bepaalde afwerkingen te vertalen naar onze collecties maar het gaat er niet om een vintage stuk opnieuw te maken, ik wil een modern item voor jonge mensen.

Ik wil de attitude van die subculturen uitstralen voor de moderne mens. Zelfde attitude, moderne look van jeans en fit.

Wat is jouw kijk op het moderne jean landschap en wat denk je dat consumenten willen van hun jeans; hoe reageert Neuw hierop?

Als denim liefhebber is het fijn om te zien dat steeds meer mensen wegstappen van de super stretch jeans en eigenlijk weer wat meer rigide denim gaan dragen, zelfs vrouwen! Ook bij Neuw zijn we hiermee bezig door onderzoek te doen naar denim doeken die superlicht zijn en eigenlijk veel lekkerder zitten dan een stretch jeans maar dan wel 100% katoen zijn.

Een andere ontwikkeling is het wijder worden van de jeans in het straatbeeld. Zowel dames als heren beginnen over te stappen op een classic of zelfs loose-fit, al denk ik niet dat de skinny gaat verdwijnen, die blijft er altijd tussen zitten. Ook hier zijn we we bij Neuw aan het ontwikkelen. We passen bestaande fits aan, kijken naar een andere afwerking en komen dus ook met een lossere fit de “studio relaxed jean” met een lichte tapered pijp.

Zijn er moderne (jeans)merken waar je naar kijkt voor inspiratie?

Natuurlijk kijk ik wat er in de industrie gebeurt, maar ik ga altijd van onze eigen kracht uit. Ik denk dat onze visie helder is en ik heb niet de behoefte om te kopiëren. We kijken gewoon naar de markt en de behoeftes van de klant en vullen dit in op de Neuw manier.

Wat is je persoonlijke favoriete paar Neuw Jeans?

Mijn liefde voor de muziek van Lou Reed en The Velvet Underground heeft er voor gezorgd dat ik de eerste fit van Neuw naar hem heb vernoemd (Lou Slim). Dat is nog steeds mijn persoonlijke favoriete fit. Ik heb deze ook min of meer op mijn eigen lijf gesneden dus hij past me perfect!

Wat kunnen we van Neuw verwachten in de toekomst?

Er komen hele spannende dingen aan in de nabije toekomst. Ik wil echter nog niet teveel verklappen. Hoe dan ook blijven we doorgaan met het evalueren van ons merk. We doen er alles aan om Neuw interessant, jong en hip te houden met een respect voor geschiedenis en een passie voor tegendraads zijn!

Dank je wel Par voor dit interessante en inspirerende gesprek! Bekijk Neuw op www.neuwdenim.com of @neuwdenim Met dank aan: @selfedge_mischa


Tags:

Lars Tibben

Oprichter van The Urbanites en The Denim Daily. Naast deze twee online magazines runt Lars ook een content bureau, SEC Agency. Gespecialiseerd in het creëren van video content voor bedrijven.

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>