Getest: De nieuwe Yamaha XSR900

by Lars Tibben / posted on 09/08/2016

Opnieuw gezet in een pittoreske achtergrond kunnen we ons opmaken voor een rit op de nieuwe XSR900. Aangezien het een grotere versie is van de nieuwe XSR700 kan dat wel eens heel erg interessant worden.

Zoals de XSR staat tegenover de MT07, zo verhoudt de XSR900 zich tot de MT09. Dus dat betekent drie cilinders, hetzelfde frame, andere styling. Nogal anders zelfs. En omdat Yamaha bovendien ook haar zestigjarig jubileum viert is de XSR behalve in de standaardkleuren ook verkrijgbaar in het klassieke zwart/wit/geel geblokte patroon waar we het merk van kennen. En dat is ook echt geen toeval.

XSR900_Group-2

Al bij de presentatie van de XSR 700 werden de aanwezigen getrakteerd op een klein tipje van de sluier van wat komen zou. Het verhaal is als volgt: de eerste versie, de 700, was gebaseerd op een project van designer Shinya Kimura, genaamd ‘Faster Son’. Dit was de eerste aanzet van het Faster Sons avontuur en het begin van de XSR700 zoals deze toen uiteindelijk geworden was. Maar tegelijkertijd kreeg een Amerikaans designer dezelfde kans om ‘iets leuks’ te maken van een MT09. Dit was niemand anders dan de beruchte Roland Sands, die niet eens heel ver hoefde te kijken voor een idee. Een Yamaha driecilinder met Amerikaans design kon niet anders worden dan een hommage aan de schreeuwende TZ750 van Kenny Roberts. Uiteraard kon het geen tweetakt motor worden, maar een sterk geïnspireerde ‘flat track’ achtige motor was het resultaat. Het begin van de XSR900.

Hoewel de originele ‘Faster Son’ en de motor van Sands qua design een heel eind uit elkaar staan, zie je toch de afkomst van de uiteindelijke XSR terug en dat is best knap. Natuurlijk lijken de motoren in hun definitieve vorm op elkaar, maar ze dragen dan ook dezelfde naam. De motor heeft ook veel vergelijkbare trucs en gimmicks meegekregen, zoals per direct beschikbaar een waslijst aan  vervangingsonderdelen om de motor te kunnen personaliseren zoals andere zadels, een andere uitlaat, spatborden en verschillende kappen voor de dummytank die over de originele stalen tank zit, een mogelijkheid het achterste deel van het subframe te demonteren ten behoeve van een monozitje en nog heel veel meer. De droom voor iedereen die een motor niet standaard kan laten.

Maar goed, op zichzelf is de motor al af genoeg. Yamaha heeft er genoeg moeite in gestoken om de motor z’n eigen stijl mee te geven, standaard is het dus ook al een plaatje. Dat wisten we natuurlijk stiekem al toen we de 700 zagen. Leuk om naar te kijken, leuk om aan te werken, helemaal compleet.

2016_YAM_XS850_EU_LRYS1-60_DET_007

Natuurlijk is er meer, het is op de eerste plaats een motorfiets en pas daarna een mogelijk fashion statement. En als motor is het ook gewoon oké. Net ietsje zwaarder dan de MT09, maar toch is de gewichtstoename goed binnen de perken gebleven. Wat we missen is het plastic, wat is vervangen door eerlijk staal en een klein beetje aluminium en dat ga je natuurlijk toch merken. En er is nog een bonus: om dat extra gewicht de baas te kunnen heeft men de vering herzien, dus moet ’t precies goed zijn. En dan zijn er nog een paar andere kleine details. De tank is ietsje langer geworden en dus is het zadel iets naar achteren geschoven. En tegelijk een klein beetje hoger, zodat de zit echt merkbaar anders is dan op de MT09. Meer ouderwets, meer uitgerekt. En om het af te maken is er wat elektronica toegevoegd. Nu hebben we dus ook een in twee standen instelbaar traction control, wat overigens de MT-09 inmiddels ook heeft. Samen met de powermodes heb je als rijder zo net genoeg om onderweg mee te spelen.

2016_YAM_XS850_EU_LRYS1-60_DET_004

Het blok is nog precies hetzelfde gebleven, dus heeft het ook hetzelfde vermogen als de MT09, wat ruim voldoende is. de XSR700 had al genoeg om stout mee te doen, deze heeft net weer een beetje meer, wat gewoon helemaal prima is. Of liever, het lijkt zelfs een boel meer. De eerste keer dat het kan draaien we het gas open en de motor schiet vooruit alsof iemand er een zweep op losgelaten heeft. Puntje dus voor de stylingmensen, als je ‘m ziet en er op stapt verwacht je toch een meer klassieke motor, maar het blok is zo modern als maar kan zijn. En dit is dan nog in standaardsetting. In stand B is het ietsje afgeroomd, in stand A is het pas echt feest. Uiteindelijk laat ik ‘m echter gewoon in standaardsetting staan, dat is gewoon precies goed. In A is het wat schichtig, in B net wat lomer, dus standaard voelt het meest natuurlijk. Hetzelfde geldt voor de tractiecontrole. Je wilt wel een klein beetje hulp dus volledig uit hoeft het niet, maar in de minst bemoeiende stand kun je wel gewoon gek doen, af en toe een wheelie maken als je zou willen, dat werk. In de andere stand wordt dat ook niet toegelaten en voel je het systeem net even te vaak ingrijpen voor het mooie. Opnieuw middelste standje dus. Komt ook door dat waanzinnige blok, mocht je er aan toe zijn dan kun je het voorwiel meterslang precies op gelijke hoogte boven het asfalt laten zweven door het hele toerenbereik heen.

Dus dat is ’t eigenlijk: zoals verwacht is de XSR900 net wat groter, net wat ruiger en net wat krachtiger dan de XSR700. Een cilinder extra, een boel meer power, ene compleet andere motor. Beide motoren zijn echt onwijs leuk om te rijden, maar we zouden de 700 net wat speelser noemen dan de 900, die met z’n extra vermogen ook net wat serieuzer genomen wil worden, anders kan ‘ie toch een keertje bijten. Maar ja, wie vergelijkt die twee motoren ooit met elkaar? Dan doen wij dat ook maar niet… en als motor op zichzelf is de XSR900 gewoon helemaal oké.

2016_YAM_XS850_EU_LRYS1-60_DET_023

Faster Sons

De Faster Sons filosofie bestaat niet alleen uit motoren, maar omvat een complete mindset. Zoals Shinya Kimura zich liet inspireren door gevechtsvliegtuigen uit de jaren zeventig voor zijn eerste Faster Son en die met veel handgeklopt aluminium en een flinke retrostroomlijn uitrustte, draait Faster Sons om het uiten van je gevoel, van datgene waar je je goed bij voelt. En dat betekent dat je niet alleen je motor zelf kiest, samenstelt of aanpast, maar ook jezelf. Daarom heeft Yamaha ook een uitgebreide Faster Sons kledinglijn samengesteld die dezelfde vibe heeft als de motoren en de beschikbare accessoires. Dus wil je je echt goed uit kunnen drukken, dan biedt Yamaha ook die mogelijkheid.

2016_YAM_ACC-APP_FASTER-SONS_LSTYLE_012

www.yamaha-motor.eu


Tags:

Lars Tibben

Oprichter van The Urbanites en The Denim Daily. Naast deze twee online magazines runt Lars ook een content bureau, SEC Agency. Gespecialiseerd in het creëren van video content voor bedrijven.

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>