Een gesprek met online editor Yoeri Khyrian Jonker

by Lars Tibben / posted on 18/11/2014

Na drie jaar hard gewerkt te hebben aan zijn eigen website The Lavish World, besloot Yoeri Khyrian Jonker het toch eens anders aan te pakken. Hij stopte met zijn website en besloot om al zijn aandacht te richten op het afstuderen (AMFI – Fashion & Branding).

Na een half jaar begon hij echter toch het schrijven te missen, precies op het moment toen wij op zoek waren naar online editors. Dit was twee maanden geleden, en het is heel waarschijnlijk dat je al meerdere posts van hem gelezen hebt. Maar wie is Yoeri Khyrian Jonker nou eigenlijk?

Wat was je eerste denim item?
Het eerste dat ik me kan herinneren was een denim overall toen ik ongeveer vijf was. Die heb ik ook een lange tijd gedragen, vooral samen met mijn Ralph Lauren Teddy Bear sweater. Waarschijnlijk was dat het eerste kledingstuk dat ik meer dan een jaar echt elke week droeg. En dan ook vaak per week.

En wat is nu je favoriete?
Ik heb er meerderen, maar ik ben vooral heel blij met mijn A.P.C. jeans (9 maanden oud en ongewassen). Hoewel het mijn eerste introductie is tot dry denim, ben ik heel erg blij met hoe hij slijt. Vooral de linkerzak aan de voorkant heeft al een heftige pocketfade, en ook de whiskers en honeycombs beginnen al redelijk erin te slijten. Omdat ik al bijna aan een jaar draagtijd zit, ben ik op zoek naar iets nieuws om te dragen. Het is echt een zoektocht, zeker omdat ik nu zoveel merken hoor en binnenkort naar Azie ga. Misschien dat ik daar iets vindt.

Wat zijn je dagelijkse essentials? Belangrijke items die je altijd bij je hebt of heel vaak gebruikt?
Omdat ik vaak reis, zowel binnen Nederland als een keer per maand naar het buitenland, neem ik altijd mijn kastanjebruine Gucci weekendtas met me mee. Toen ik net aan het AMFI begon moesten we vaak veel tijdschriften en andere onhandige spullen meeslepen. Na 5 jaar gebruik ziet hij er beeldschoon uit. Leer is in dat een beetje zoals dry denim: op die tas zie je al mijn avonturen terug, het is een canvas vol karakter. Daar zit toch altijd wel mijn camera, een iPhone en Macbook oplader – ik zit vrijwel altijd zonder stroom – en natuurlijk mijn 11 inch Macbook Air in. Ook heb ik meestal wel mijn harde schijf bij, daar staat een back-up van al mijn werk op.

Waar komt je passie voor denim vandaan?
Mijn passie begon dankzij een vriend van me, die mij zijn eerste A.P.C. Petit Standard liet zien en het concept daarvan uitlegde. Dit was ongeveer drie tot vier jaar terug. Het is mooi hoe een materiaal een bepaalde wereld gecreëerd heeft die bijna losstaat van trends en mode.

Wat motiveert je? Waar haal je je inspiratie vandaan?
Dat verhaal begint op jonge leeftijd al met mensen die zeiden dat ik iets niet kon. Ik zou geen Havo kunnen halen, geen HBO, ik zou nooit succesvol met schrijven worden, je kan geen baan krijgen in de mode etc. Tegenslag inspireert  op het moment dat je je ego laat varen en je puur je passie volgt. Dan wordt het in plaats van een bittere pil een interessante les.

Daarnaast zijn de plekken waar ik kom en de mensen die ik ontmoet heel belangrijk. Kennismaking met het karakter, de persoon, dat kan vaak inspirerend zijn. Ook is reizen belangrijk, omdat je daardoor cultuur beter in een context kan plaatsen.

Omschrijf je eigen kledingstijl?
Ik vind het mooi om te zien hoe mannen uiteindelijk ook zichzelf ontwikkeld hebben wat mode betreft. Niemand heeft nog 1 stijl. Zo word ik al meer dan een decennia geinspireerd door mensen als Pharrell en Kanye, en draag ik veel streetwear based outfits. Vroeger droeg ik heel graag Bape en BBC / Ice Cream, maar daarnaast had je dan ook dingen als Filipa K, Ralph Lauren en Salvatore Ferragamo. Laatst had ik bijvoorbeeld een neopreen sweater, met daaronder een oversized wit shirt gecombineerd met blauwe pants en beige desertboots. De andere dag loop ik met een bruine blazer, wit overhemd, A.P.C. jeans en diezelfde desertboots en zie ik er veel zakelijker uit. It all depends on how you wake up in the morning.

Favoriete hotspot?
Roost is een goede, daar kun je heel goed koffie drinken. Ook zit ik graag in de cigar lounge van het Marriott samen met een vriend van me, maar dat is omdat ik daar altijd goede gesprekken met hem heb. En natuurlijk kun je nergens betere Red Velvet cake halen dan bij de Drie Graefjes. Laatst was ik ook bij de Skylounge van het Hilton, dat was best indrukwekkend.

Internationaal ga ik in Berlijn altijd langs Do You Read Me, kom ik tijdens elk bezoek aan Parijs bij Galerie Perrotin en zijn er tig plekken in New York waar ik graag naartoe ga.

Favoriete muziek?
Ik luister nu veel naar Theophilus London en The Weeknd, maar het wisselt. Tien beste albums zijn waarschijnlijk “Hours…” en “Outside” van David Bowie, “Kid A” van Radiohead, “Continuum” van John Mayer, “Graduation” en “808s & Heartbreaks” van Kanye West, “Justified” van Justin Timberlake, “House of Balloons” van The Weeknd, “The Black Album” van Jay-Z en “Painted From Memory” van Elvis Costello & Burt Bacherach.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?
Natuurlijk zal ik nog deel uitmaken van The Denim Daily, maar dit zal waarschijnlijk niet meer vanuit Nederland zijn. Het plan is om in meerdere landen geleefd te hebben als ik 40 ben, om vervolgens rond die leeftijd als editor in chief te werken voor een titel als GQ. Maar het medialandschap is zich snel aan het ontwikkelen. Wat ik in de toekomst ook zal doen, online zal hier een deel van uitmaken.

 


Tags: , , , , ,

Lars Tibben

Oprichter van The Urbanites en The Denim Daily. Naast deze twee online magazines runt Lars ook een content bureau, SEC Agency. Gespecialiseerd in het creëren van video content voor bedrijven.

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>