De Famous Grouse ‘Mellow Gold’ is verrassend goed

by Yoeri Khyrian Jonker / posted on 29/07/2016

Onder de whisky liefhebbers is The Famous Grouse een bekende naam. Sommigen zijn erover te spreken en waarderen de prijs / kwaliteit verhouding van hun whiskies, anderen zaten toch al langer te wachten op een soepelere, diepere whisky met meer subtiliteit. Toch mag gezegd worden dat je voor €18,49 niet snel een betere whisky zal vinden dan de normale Famous Grouse. Maar hoe zit dat met hun nieuwe ‘Mellow Gold’?

Eerst een waardige introductie: De Famous Grouse ‘Mellow Gold’ maakt gebruik van virgin casks, wat vaten zijn die nooit eerder gebruikt zijn. Doordat vele whisky’s oude vaten keer op keer gebruiken, zul je soms merken dat meerdere smaken in de vaten trekken, wat in combinatie soms voor een bittere nasmaak zorgt. Het gebrek aan deze penetrante smaak is duidelijk aanwezig bij deze nieuwe release. Doordat die bittere barrière als het ware verwijdert is, wordt er plaats gemaakt voor complexere smaken (lichte aromas van sinaasappel en vanille worden afgewisseld door cacao en zelfs koffie). Minder pretentieus: je hebt gewoon een soepelere, smaakvollere whisky in je glas.

Hoe doet hij het in vergelijking tot concurrenten van het merk? Het is geen Chivas Regal, die voor €31,99 toch net iets zoeter en soepeler is, maar verdient het net als de Chivas niet om gemixed te worden. Natuurlijk kan het – een verrassend effect in combinatie met cola, aldus onze vrienden – maar wij vinden hem een prima whisky om zonder ijs en poespas in te schenken na een lange, hectische dag.

Nog milder dan de smaak van deze whisky? Het prijskaartje: €24,95 voor een 70cl fles.


Tags:

Yoeri Khyrian Jonker

Ik wilde op mijn 7e pottenbakker worden. Helaas bleek dat een beetje te ambitieus, dus heb ik gesettled voor een leven als journalist en fotograaf. Loser die ik ben...

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>