Barbiers Originals

by Lars Tibben / posted on 14/01/2014

Joram Barbiers (1974) geboren en getogen in Amsterdam, mede-eigenaar van Aluminium Centrum Amsterdam (ACA/De Hoop), komt uit een creatief nest. Na jarenlang ervaring met de bewerking van metalen, komt een eigen ontwerp dan ook niet als een verrassing. Onder de naam Barbiers Originals ontwerpt hij interieurproducten met een bijzonder verhaal.

Toen hij in opdracht in aanraking kwam met de dragers van het dak van een oud treinstation, bemerkte hij dat zijn gedachten tijdens de bewerking uit gingen naar de lange geschiedenis van het materiaal. De stille getuigen die zij geweest moesten zijn van een emotioneel afscheid bij het uit zwaaien van een geliefde, het vreugdevol onthaal bij het weerzien, oorlogen en wellicht zelfs bombardementen. Het materiaal op zich vertelt een verhaal; Barbiers Originals was born.

Zijn zoektocht naar geleefd, origineel materiaal brengt hem op diverse plaatsen in Europa, maar ook op Nederlandse bodem vindt hij onderdelen met geschiedenis. De diverse elementen voegt Barbiers samen in een eigenzinnig ontwerp.
Opgebouwd uit zuigerstangen van een scheepsmotor, afgewerkt met hout afkomstig van augurktonnen, brengt hij zijn eerste Barbiers Originals lijn, bestaande uit drie tafels.

Barbiers vindt niet alleen het ontwerp belangrijk, juist ook de achtergrondverhalen van deze materialen intrigeren hem. Zij vormen uiteindelijk de ziel van elke tafel. Iedere tafel komt dan ook met een eigen verhaal. A table tale, over de herkomst, een stukje geschiedenis. Elk stuk is uniek, one of a kind. Barbiers zelf zegt hierover, “Ik wil met mijn ontwerpen een afgeronde geschiedenis weer nieuw leven inblazen”.

Foto’s bij Good Genes:

976335_553473174695780_690949957_o 981139_553473424695755_1287407020_o


Tags: ,

Lars Tibben

Oprichter van The Urbanites en The Denim Daily. Naast deze twee online magazines runt Lars ook een content bureau, SEC Agency. Gespecialiseerd in het creëren van video content voor bedrijven.

twitterfacebookLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>